Een ‘Girls take over day’ in Den Bosch?
Marlies Molenaar, stedelijk coordinator van PowerUp073, deelt haar ervaringen in Helsinki bij het Intercity Youth Congress.
Begin oktober 2019 ben ik samen met Anne Lossez (Jongerenambassadeurs), Latifa Ndikumana (Citytrainer, vrijwilliger PowerUp073), wethouder Ufuk Kahya, Hans Michielse en Henny Wibbelink vanuit de Gemeente ’s-Hertogenbosch afgereisd naar het Intercity Youth Congres in Helsinki. Onze wethouder was gevraagd om een presentatie te houden over de wijze waarop het preventief jongerenwerk / PowerUp073 in ’s-Hertogenbosch is vormgegeven. Het bijzondere was dat onze jongeren Anne en Latifa ook onderdeel van de presentatie waren.
Voor mij als stedelijk coördinator van PowerUp073 was het mooi om te zien hoe trots onze wethouder is op de mooie activiteiten en programma’s die draaien voor en met jongeren in ’s-Hertogenbosch; hoe vet het was om Anne en Latifa daar op het podium hun verhaal te zien doen en hoe enthousiast het publiek reageerde op zaken die voor ons vanzelfsprekend zijn zoals de wijkuitvoeringsplannen in infographic-vorm.
Verder heb ik informatie ontvangen over een selfassesment-systeem dat ontwikkeld is in Finland met een specifieke focus op het jongerenwerk. Deze tool kun je als team gebruiken voor een evaluatie.
Ik ben geïnspireerd geraakt door een 18-jarige jongedame die ons bij het stadhuis heeft toegesproken; zij zou voor één dag de rol en taak van burgemeester op zich gaan nemen in het kader van Girls Takeover Day. Dit is een internationale dag van het meisje geïnitieerd door Plan International waar ik persoonlijk nog nooit eerder van heb gehoord. Nu ik weet dat dit bestaat, lijkt het mij een ontzettende uitdaging om volgend jaar hier in ’s-Hertogenbosch ook een Girls Takeover Day te hebben. Meiden in de leeftijd van 11 t/m 21 jaar kunnen dan voor één dag een invloedrijke positie / functie overnemen.
Wie doen mee om dit van de grond te krijgen?
Ook interessant om te melden is de spreker op de laatste dag, Teemu Arina, over Digitalization and Technology Future Megatrends. Deze lezing was zowel inspirerend als behoorlijk ongemakkelijk. Deze ging over de invloed van technologie in relatie tot toekomstige beroepen en de manier van leren van jongeren. Het ongemakkelijke zat hem voor mij in het stukje relatie/present werken en dat er straks wellicht helemaal geen vaste banen meer zijn. Hoe verhoudt dit zich tot elkaar?
Maar al met al het was een zeer interessant congres, waren Wethouder Kahya, Latifa en Anne geweldig in hun presentatie; was het een mooie stad met ook nog eens zeer inspirerende bibliotheek!